Harekete Geç ve Şikayet Et

Bir tık, bir tık ve bir tık daha. O da ne? ‘’Hayır ya olamaz, benim çocuğum bunları izliyor olamaz, izlememeli; bunları okuyor olamaz, okumamalı!’’ diye yakınan annelerimiz, babalarımız ve sosyal medya çağında bu gidişattan endişelenen gençler; size sesleniyorum. Her an, her dakika sosyal medyada vakit geçiriyoruz. Sosyal medyada yer alan her iki içerikten birisi zararlıdır dersek sanıyorum ki abartmış olmayız. O zaman biz bu kötülükleri temizlemek için neyi, kimi veya kimleri bekliyoruz? Biz büyükler bile okuyup anlayıp tartmakta zorlanırken çocukların, içeriklerin yanlış, zararlı ve dahi faydasız olduğunu fark edebileceğini mi sanıyoruz? Cevabımızın rahat bir şekilde hayır olacağını biliyoruz.  O halde her birimiz bu suyu bulanık ve dahi çamurlu sosyal medyayı duru bir hale getirmek için harekete geçmeli; hem bizlerin hem de sevdiklerimizin daha az zararlı içerikle karşılaşması için çaba sarf etmeliyiz. Peki, bunu nasıl yapalım derseniz; bir iki tıkınıza, bir iki kelamınıza, bir miktar da çabanıza bakar derim. Nasıl mı? Buyrun teker teker bu zararlı içerikleri nasıl temizleyebileceğimizi, ilgili mercilere nasıl bildirebileceğimizi öğrenelim. Hep birlikte daha temiz bir sosyal medya inşa edelim.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından çocukların görsel ve yazılı medyada ya da internet ortamında yer alan uygunsuz içeriklerden korunması, çocukların kötü muameleye maruz kaldığı görüntülerin internet ortamında yayılmasının önlenmesi ve çocukların haklarının korunması amacıyla “Muzır İçeriklere Müdahale İhbar Platformu” kurulmuştur. Bu platform aracılığı ile söz konusu zararlı içerikleri Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bildirebilirsiniz. 

CİMER (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi) dilekçe hakkı ve bilgi edinme hakkının kullanımı için oluşturulan elektronik bir kamu hizmeti aracıdır. CİMER’e elektronik ortamda www.cimer.gov.tr  ya da www.turkiye.gov.tr (e-devlet kapısı) aracılığı ile zararlı içerikleri bildirmek amacı ile başvuruda bulunabilir, bu içeriklerin ilgili birimlere iletilmesini sağlayabilirsiniz.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafında kurulan İnternet Bilgi İhbar Merkezi aracılığı ile İntihara Yönlendirme, Çocukların Cinsel İstismarı, Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Kullanılmasını Kolaylaştırma, Sağlık için Tehlikeli Madde Temini, Müstehcenlik, Fuhuşgibi zararlı olduğunu düşündüğünüz içerikleri ihbar edebilirsiniz.

Bu hizmeti kullanarak, web sitelerinde, e-postalarda, haberleşme gruplarında, anlık mesajlaşmalarda, sohbetlerde, dosya paylaşımlarında vb. internette karşılaştığınız suç unsuru barındıran her türlü içerikle ilgili Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na ihbar başvurusunda bulunabilirsiniz.

  • İçeriğin Paylaşıldığı Sosyal Medya Platformlarına Direkt Şikâyet

Facebook için https://www.facebook.com/help, Youtube için https://www.support.google.com/youtube, Twitter için https://support.twitter.com/ linklerini kullanarak bu linklerde yer verilen menüden şikayete ilişkin adımları takip ederek içerikleri şikayet edebilirsiniz.

  • Cumhuriyet Savcılıklarına Suç Duyurusu

Herhangi bir internet platformunda yer alan zararlı içeriklere karşı, içeriklerin suç unsuru içerdiklerinin tespiti halinde cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunulabilmektedir. Bu suç duyurusu üzerine, gerekli soruşturma yürütülmekte; yeterli delil ve kanaat oluştuğu takdirde ilgililer hakkında ceza davası açılabilmekte, ilgili içeriklere erişim engellenebilmektedir.

  • Erişimin Engellenmesi Talebi ile Sulh Ceza Hâkimliklerine Başvuru

İnternette yayınlanan resim, video, haber, yorum vb. içeriklerin kaldırılmasının koşulları 5651 sayılı Kanunu’nun 8. ve 9. maddelerinde düzenlenmiştir. İnternet üzerinden yayımlanan içeriğin çıkarılması veya içeriğin yer aldığı web sitesinin ilgili bölümüne erişimin engellenmesi ilgili kanun maddelerine göre şu hallerde mümkündür:

  1. Kişilik haklarının ihlali nedeniyle içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi,
  2. Suç işlenmesi nedeniyle içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi,
  3. Özel hayatın gizliliğinin ihlali nedeniyle içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi,
  4. 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun ihlali nedeniyle içeriğin çıkarılması veya erişim hizmetinin durdurulması,
  5. İnternette unutulma hakkının kullanılması nedeniyle içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi,
  6. Kamu yararı ve düzeni nedeniyle içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi.

Bu nedenlerden birisini ve/veya birkaçını içeren içeriğe erişimin engellenmesi talebi ile sulh ceza hâkimliklerine başvuru yapılması halinde, erişimin engellenmesi kararı alınabilmektedir. Ayrıca belirtmek gerekir ki internet üzerinden yapılan yayınlar nedeniyle mağdur olan kişilerin içerik ve yer sağlayıcısına başvurarak erişimin engellenmesini talep hakları vardır.

Evet, farkındayım. Yukarıda birçok farklı yöntemden bahsettim. Bu yöntemlerin hepsi ama hepsi zararlı içeriklere karşı başvurabileceğimiz yollar. Haydi, şimdi, her gün, her dakika muhatap olduğumuz sosyal medyayı zararlı içeriklerden arındıralım. Harekete geçelim ve şikâyet edelim.

More Articles for You

Ümmetsiz İman Mümkün Mü?

29 Ekim 2022. Cumhuriyet 99. Yaşına girerken bir TRT spikeri canlı yayında “…bizi ümmet olmaktan çıkarıp birey olma bilincini, cumhuriyet …

Müslümanlığından Utan(dırıl)mak

Geçtiğimiz günlerde, ülkenin köklü eğitim kurumlarından bir üniversitenin misafir öğretim üyelerinin isimleri ve dış görünüşleri, yani milliyetleri ve buna bağlı …

Müslüman Genç Kızları Rahat Bırakın

Başlığa ilk bakıldığında “Müslüman genç kızlara ne yapılıyor da rahat bırakılsın?” diye düşünülebilir, hatta başlık abartılı bulunabilir. Özellikle muhafazakar kesim …

Âdemoğlunun İlkokul İmtihanı

İlkokul eğitimi aileden sonra bir çocuğa verilebilecek en temel eğitimdir. Burada bir çocuk her haliyle örnek alabileceği bir insan olarak …

Anlam Üzerine Bir Deneme

İnsanlar olarak bir şeyin dikkatimizi celp etmesi için o şeyin ilgi alanımıza dahil olması, bizim için bir şeyler ifade etmesi …

Kötülüğün Viralleşmesi I: Televizyon Dedektifliği ve Acı Pornografisi

Sinema ve televizyon, ekransız bir hayat tahayyül edemeyecek kadar uzun bir zamandır hayatlarımızın içerisinde. O kadar uzun bir zaman ki, …